середа, 2 листопада 2016 р.

ЕКІПІРУВАННЯ І СПОРЯДЖЕННЯ ДЛЯ РОБОТИ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ

http://smi-antiterror.ru/experts/ekipirovka-i-snaryazhenie-dlya-raboty-v-ekstremalnykh-usloviyakh/

ЕКІПІРУВАННЯ І СПОРЯДЖЕННЯ ДЛЯ РОБОТИ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ

Михаїл (Хич) Ярін, експерт з екіпірування
Мар’ян Житарюк – скорочення, переклад, адаптація

11.03.2015
Вирушаючи працювати в незвичайних умовах, необхідно продумати, що з собою взяти і як одягнутися. Є так званий "джентельменський набір", на який обов'язково потрібно звернути увагу.
Ліхтар на чоло з додатковим світлодіодом. Додатково потрібно мати запас батарейок (хоча б два комплекти). Батарейки тримати в спеціальному контейнері або в будь-якому іншому за умови ізоляції контактів (наприклад. батарейку обгортаємо скотчем по довжині, щоб уникнути розрядки при зіткненні з металевими поверхнями).
Фляга для води з широким горлом місткістю щонайменше один літр. Пластикова. Зараз роблять фляги з міцного пластику, який не вбирає запахи. Один літр – це стільки, скільки вистачить на один день при похмурій погоді і на півдня при спеці, якщо рухатися неенергійно. Широке горло дозволить набирати воду з водойм і проводити первинну фільтрацію за допомогою носової хустинки. Флягу підписати і обмотати декількома шарами сріблястого скотчу. Це буде запас клейкої стрічки у надзвичайних ситуаціях.
Легкий металевий термос ємністю 0,5 літра. Якщо є можливість отримати гарячі напої на пункті харчування, то цього вистачить одній людині на день. Якщо гарячого напою немає, то можна використати як додаткову посудину на воду.
Багатопредметний складаний ніж або невеликий мультитул. Найкраще мати швейцарський офіцерський ніж з червоною ручкою. Обов’язково, крім двох лез, наявність ножиць, штопора, відкорковувачів.
3-5 великих англійських шпильок. На куртці, в гаманці, на сумці, на штанах. Для витягування скалок, кріплення пов'язок та іншого використання.
Паперові носові хустки. Три пачки. Крім іншого, це ваш туалетний папір. Вистачить на кілька днів.
Газові запальнички: одна з п'єзоелементом, інша – з кременем. Потрібно мати, навіть якщо ви не курите. Одна дублює іншу. Не завжди кремнієва може дати іскру.
Альпіністський канат малого діаметру (4-5 мм) і довжиною 5 метрів або паракорд. Для прив'язування, підв'язування, фіксування, витягування, спускання, піднімання.
Клейкопластир в рулоні. Найкраще той, що використовують спортивні медики. Дуже широкий спектр застосування – від медичних потреб до фіксації предметів. Тримає надійно.
Великий сміттєвий мішок (максимального літражу і щільності). Для упаковування речей, використання як ємності для перенесення і зберігання води, як плащ від дощу, як дах тимчасового притулку.
Металеве горнятко від 0,5 літра, ложка. З тонкими, одинарними стінками. Таке горня зручніше, ніж казанок, і універсальніше, ніж миска. Наявність ручки знижує ризик обпектися, облитися і отримати опік. Можна пити, наливати воду у флягу. Можна використовувати як казанок для отримання гарячої їжі на пункті харчування, приготування їжі або кип'ятіння, як контейнер для транспортування дрібних речей і т.п. За відсутності ложки їжу можна розбавити окропом і пити через край.
Бавовняний (шматяний) носовичок. Використовується за призначенням, як фільтр грубої очистки води, як пов'язка. Прати його легко, сохне він швидко.
Альпіністський карабін з муфтою. Для кріплення себе, речей до техніки, опори. Як ручка для підйому, спуску і перенесення вантажу.
Презерватив. Крім прямого призначення, можна використати як ємність для води, гідроізоляції документів і електроніки, медичний джгут.
Маленьке кишенькове дзеркальце. Для витягування сторонніх предметів з ока, поправки контактних лінз, огляду невидимих частин тіла, подачі сигналу тривоги, огляду місцевості через укриття.
Робочі рукавички з пухирцями. Для захисту рук від зовнішніх впливів, бруду, іржі
Гель-антисептик для рук. Для особистої гігієни і попередження кишкових захворювань.
По три таблетки "Нурофену", "Пенталгіну", "Ентеролу", "Мезиму" і "Акватабсу". У жовтому яйці від кіндер-сюрпризу. Це те, що має завжди бути в кишені. Не замінює, а тільки доповнює основну аптечку! "Нурофен" – болезаспокійливий (від голови), "Пенталгін" – болезаспокійливий і жарознижуючий (від застуди), "Ентерол" – від кишкових розладів, "Мезим" – для поліпшення травлення грубої і незвичної їжі, "Акватабс" – для знезараження води. Всі таблетки різного кольору і форми, переплутати неможливо. Для запобігання випадкового відкриття контейнера, його треба перев'язати скотчем і обов'язково залишити язичок для швидкого відкривання.
Пластмасові тапочки. Найдешевші і найлегші.
Рушник з мікрофібри. Для особистої гігієни. Компактний, вбирає багато вологи, сохне швидко, легко прати.
Все слід підписати, правильно упакувати.
Одяг. Повинен бути багатошаровим. Якщо холодно – одягнулися, а тепло – роздягнулися. Кожен шар створює додатковий повітряний прошарок. Найкращий утеплювач – повітря. Багато прошарків – тепло. Ноги мерзнуть менше, ніж тулуб. Передпліччя мерзне швидше, ніж ноги. Жилетку можна одягати під волого-вітрозахисну куртку. Теплу куртку краще одягати по волого-вітрозахисній куртці. Так тепліше.
Важливо, щоб ви одягалися у ті речі, які швидко сохнуть. У екстремальних умовах є додатковий ризик промокнути, але не завжди є можливість швидко висохнути в теплому приміщенні або біля джерела тепла. Тому одяг повинен бути з таких матеріалів, які є гідрофобними і дозволяють швидко висихати на людині або на вітрі. Не варто сушити мокрі речі поблизу відкритого вогню. Велика ймовірність спалити або зіпсувати одяг, і не тільки. Тому ліпше такий одяг сушити на собі, періодично відходячи від вогню і постійно перевертаючи речі в руках. Для термобілизни швидка сушка важлива ще й тому, що не забиратиме багато часу на прання. Її можна випрати швидко, а на вітрі вона ще й швидко висихає.

Немає коментарів:

Дописати коментар